Diplomatul saudit implicat în accident a fost expulzat
Pe data de 18 martie 2013 un diplomat saudit beat aflat la volan în Teheran a lovit un autoturism care circula regulamentar. Șoferul iranian a decedat în urma accidentului. Autoturismul diplomatului saudit a ieșit apoi în afara carosabilului accidentând un pieton. Poliția iraniană a găsit în mașina diplomatului saudit beat patru sticle desfăcute cu băuturi alcoolice. Cauzele accidentului au fost viteza excesivă și conducerea în stare de ebrietate.
Faptele sunt clare. Am urmărit acest scandal curios fiind să văd ce soluție găsește sistemul judiciar iranian. Atât în Republica Islamică Iran cât și în Emiratele Arabe Unite consumul de băuturi alcoolice se pedepsește cu biciurea. Pedeapsa pentru omor din culpă este asemănătoare în cele două țări: familia victimei decide pedeapsa vinovatului. Suma standard pentru răscumpărarea omorului din culpă este în Iran de aproximativ 40 de mii de dolari pentru un bărbat și jumătate pentru o femeie. Vinovatul ori acceptă plata de compensații, ori se aplică legea talionului. Decesul fiind cauzat de un accident, vinovatul nu poate fi executat chiar dacă o cere familia victimei, dar va sta câțiva ani de zile în închisoare.
Domnul Mehdi Davatgari, membru al parlamentului iranian și membru în Comisia de Securitate Națională și Politică Externă a Iranului, a anunțat că diplomatul saudit a fost expulzat din Iran în urmă cu 20 de zile. Domnia sa a continuat spunând că Ambasada Arabiei Saudite la Teheran a plătit compensații familiilor victimelor accidentului. Davatgari a cerut sistemului juridic saudit să investigheze acuzațiile aduse diplomatului beat și să anunțe rezultatul oficialilor iranieni.1
Asta înseamnă că familiile celor două victime, cetățeanului decedat și celui rănit, au acceptat plata de compensații financiare. Familia cetățeanului decedat a primit cel puțin 40 de mii de dolari de la saudiți, iar familia celui rănit o sumă proporțională cu gravitatea rănilor suferite. Toate bune și frumoase până aici, este vorba de respectarea legii. Dar cum să fie declarat persoana non grata și expulzat sauditul beat fără să plătească pentru consumul de alcool? De ce l-au iertat iranienii pe diplomatul saudit, nu știu să va spun. O fi vreo altă înțelegere la mijloc, una care a scăpat ochiului presei.
Sunt dezamăgit de soluția aleasă de sistemul juridic iranian. Diplomatul saudit beat trebuia biciuit conform legilor celor două țări și apoi expulzat. Am trăit atâția ani de zile în Iran să știu că justiția este aplicată indiferent de persoana care a săvârșit infracțiunea. În Arabia Saudită, stat tribal medieval condus de liderii clanului cel mai puternic, justiția nu există pentru membrii elitei conducătoare. Declarația parlamentarului iranian, referitoare la judecarea diplomatului beat în Arabia Saudită, este o copilărie. În mod aproape sigur, diplomatul face parte din elita tribală saudită și este astfel mai presus de lege. Trebuia biciuit la Teheran, în felul acesta iranienii se asigurau și de respectarea legii în Arabia Saudită.
Relațiile dintre Iran și Arabia Saudită au fost tensionat încă de acum o sută de ani, de la apariția Arabiei Saudite ca stat. Cele două state au evoluat ca principalii actori religioși, politici, militari și economici ai Orientului Mijlociu. Rivalitatea dintre iranieni și saudiți a luat câteodată aspecte aproape violente, așa cum s-a întâmplat când saudiții l-au finanțat pe Saddam Hussein pentru a ataca Iranul, în anii 80. Confruntarea rece dintre cele două state continuă, fiecare dintre ele urmărind rolul de lider al regiunii.
Incidentul diplomatului saudit beat, chiar iertat de justiția iraniană, rămâne o pată urâtă pe obrazul diplomației saudite.
_________________________________________________________________
1 http://www.presstv.ir/detail/2013/10/29/331962/iran-expels-drunk-driving-ksa-diplomat/
Sursă fotografie: http://www.presstv.ir/detail/2013/10/29/331962/iran-expels-drunk-driving-ksa-diplomat/