Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Rialul crește în fața valutei

Rialul, moneda națională a Iranului, a crescut în fața valutei după victoria lui Hassan Rohani în alegerile prezidențiale din 14 iunie 2013.

Citeşte mai departe: Rialul crește în fața valutei
Dolarul american s-a cumpărat cu 30 000 de riali duminică 24 iunie 2013 în Iran, față de 35 000 cu o săptămână înainte. Oamenii care își vând acum dolarii cumpărați declară că se așteaptă ca rialul să crească și mai mult în fața valutei. Hamed Afzali, expert economic, a declarat: ”Acum un dolar este 29 900 de riali. Rata de schimb a scăzut pentru că oamenii își vând economiile făcute în dolari pe care vroiau să le investească.” Patronul unei case de schimb valutar din Teheran a declarat: ”Ne așteptăm ca prețul dolarului să scadă până spre 10 000 de riali, dar statul trebuie să se asigure că prețul bunurilor scade și el odată cu scăderea prețului dolarului.” Un alt patron al unei case de schimb a declarat: ”Rata de schimb a dolarului trebuie să scadă mult mai mult. Prețul de 30 000 de riali pentru un dolar nu este real. Cred că prețul dolarului trebuie să se stabilizeze între 12 și 15 000 de riali. Dacă prețul dolarului scade și se stabilizează, piața iraniană va fi mai stabilă și mai bună pentru afaceri. Cred că prețul dolarului va scade și mai mult dacă noul președinte Hassan Rohani va sprijini relațiile cu Occidentul și unele sancțiuni economice vor fi ridicate.”
Motivul acestei scăderi a ratei de schimb este victoria lui Hassan Rohani în alegerile din 14 iunie. Iranienii au participat în număr mare la vot, candidatul reformist Rohani câștigând din primul tur de scrutin cu 50,7 % și obținând 36 704 156 de voturi. În prima sa conferință de presă de după confirmarea rezultatului, Rohani a declarat că va încerca ușurarea sancțiunilor economice impuse Iranului și va construit relații mai bune cu țările lumii.
Statele Unite, Israelul și aliații lor europeni acuză Iranul de urmărirea unor scopuri militare prin programul nuclear pe care îl dezvoltă. În ciuda acuzațiilor false, Washingtonul și Uniunea Europeană au impus o serie de sancțiuni unilaterale Republicii Islamice Iran în domeniul petrolier și financiar. Iranul a respins acuzațiile referitoare la programului nuclear pe care il dezvolta, subliniind că este semnatar al Tratatului de Neproliferare, membru al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică și că programul nuclear pe care îl dezvoltă are numai scopuri pașnice.

________________________________________________________________
Fotografie și articol preluate de pe pagina de internet a canalului PressTV din 25 iunie 2013. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/06/24/310577/rial-rallies-after-rohanis-election-win/