Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Reza Shah Pahlavi

Reza Shah Pahlavi a fost rege al Iranului între 1925 și 1941. În contextul decăderii autorității centrale în Iran, tendințelor separatiste ale unor regiuni ale țării și puterii aproape nelimitată exercitate de ruși și britanici, Reza Shah Pahlavi a reușit lovitura de stat care a pus capăt dinastiei Qajar și o fondat propria dinastie. Militar de carieră, dur cu sine și cu ceilalți, Reza Shah a implementat o serie de reforme sociale, economice și politice care au pus bazele statului iranian modern și au scos țara din lumea a treia. Nu a fost iubit de oameni, a fost un monarh absolut, respectat și temut.
Pe plan politic a condus țara cu o mână de fier, înlăturând dur orice încercare de opoziție. A dus campanii militare interne care au readus puterii centrale controlul întregului teritoriu iranian, zdrobind triburile și mișcările politice și militare separatiste. A reformat forțele armate ca o armată modernă și a introdus serviciul militar obligatoriu. A micșorat influența rusă și britanică în țară, balansând prin apropierea de Turcia, Germania și SUA. A redat Iranului mândria statului sezeran independent.
Măsurile sale economice a pus baze moderne economiei țării. A adus tehnicieni germani care au construit șosele, tunele, căi ferate și poduri. Calitatea acestor lucrări face ca după aproape un secol de folosință, multe dintre ele să fie în continuare în uz. A pus bazele învățământului superior iranian în Teheran și în provincie, a acordat numeroase burse de specializare în străinătate studenților iranieni. A combătut hoția și înșelătoria. Iranienii în vârstă încă povestesc măsurile lui dure dar drepte: deghizat în haine de om simplu străbătea orașele pedepsind uneori cu moartea nedreptatea și hoția, arzând în cuptor brutarii care înșelau la gramajul pâinii.
Măsurile sale sociale dure, sprijinirea emancipării femeii, subminarea autorității clericilor, impunerea portului european și condițiilor de igienă publică i-au adus protestul clericilor și marilor proprietari de pământuri. Reza Shah Pahlavi este cea mai controversată personalitate iraniană a tuturor timpurilor. Regimul monarhic al fiului său Mohammad Reza Pahlavi l-a aplaudat dar regimul islamic republicat l-a blamat pentru reformele sociale. Mausoleul lui din sudul Teheranului a fost dărâmat de clerici victorioși după Revoluția Islamică din 1979.
Reza Han Pahlavi a murit exilat de britanici în Africa de Sud în 1944. Actualmente mormântul său este la Moschee Al Rifa din Cairo, alături de al fiului său Mohammad Reza Pahlavi, ultimul rege al Iranului.

Reza Shah Pahlavi
Reza Shah Pahlavi, rege al Iranului.
Sursa foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Reza_Shah_Pahlavi.jpg

Timbru Reza Khan Pahlavi
Timbru poștal din 1951, monumentul dedicat lui Reza Shah Pahlavi nu mai există.
Sursa foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Reza-shah_mausoleum3.jpg