Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Profetul Zoroastru

Profetul Zoroastru s-a născut în nord-vestul Iranului de astăzi la o dată nesigură, undeva înaintea primului mileniu înainte de nașterea lui Cristos. El a cutreierat platoul iranian predicând oamenilor natura lumii și responsabilitățile lor. Zoroastru a pus bazele unuia dintre primele sisteme teologice ale umanității și a pus piatra de temelie a civilizației persane. Religia creată de el îi poartă numele, Zoroastrianism, iar culegerea textelor sfinte ale religiei având numele Avesta.

Profetul Zoroastru
Zoroastru a avut de suferit din cauza preoților acelor timpuri care venerau animale, Pământul și Soarele, proprii strămoși, o serie de zei. Preluând unele idei referitoare la zeități deja venerate, Zoroastru a creat o doctrină simplă cu o teologie profundă. În lume există două forțe opuse, Creatorul (Ahura Mazda) și Distrugătorul (Ahriman), angajate într-o luptă cosmică eternă: binele împotriva răului, lumina împotriva întunericului. Oamenii sunt chemați să se angajeze în această luptă, căci lupta este prezentă în fiecare aspect al vieții omului, în comportamentul individului și în funcționarea societății. După moartea omului, în funcție de faptele în slujba binelui sau răului, el va merge în rai sau în iadul etern. 
Zoroastrianismul predică un singur Dumnezeu, un Dumnezeu corect și drept, un Dumnezeu milos și nu unul răzbunător. Religia aduce un cod moral oamenilor, Judecata de Apoi și viața veșnică. Intervenind în societate, această religie nu este doar spirituală dar are și o conotație politică. Iranienii de astăzi cred că moștenirea lui Zoroastru este aducerea voinței divine și moralității ei în societate, cultura iraniană luând un caracter religios încă de la începuturi și păstrând această caracteristică până în prezent. Zoroastrianismul a influențat profund religiile monoteiste care îi vor urma: iudaismul, creștinismul, Islamul.
Cirus cel Mare fondatorul Imperiului Persan, la secole după moartea profetului, a adoptat Zoroastrianismul deja prezent în societate drept religie de stat. Tempele în care ardea focul nestins, simbolul binelui și al luminii, au acoperit spațiul geografic al iranienilor. Moștenirea unuia dintre cei mai importanți profeți ai lumii s-a îmbinat cu geniul unuia dintre cei mai mari strategi și oameni politici. Zoroastru a dat suflet regatului lui Cirus, Cirus a dat Zoroastrianismului un trup. Ei au împins leagănul civilizației persane.1

________________________________________________________________ 
Una dintre cele mai obișnuite imagini cu Zoroastru.
Sursă foto: http://www.mixdecultura.ro/2012/11/mitologia-persa/
1 Sandra, Mackey, The Iranians, Ed. Plume Book, 1998, p. 17.