Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Ayatollahul Khomeini

Ruhollah Khomeini s-a născut la 22 septembrie 1902 în orașul Khomein în centrul Iranului, la 325 de kilometri de capitala Teheran. A fost un mare lider religios și politic conducând Revoluția Islamică din Iran, punând capăt monarhiei milenare iraniene și transformând țara într-o republică islamică.

Ayatollah Khomeini
Teolog strălucit, Khomeini a urcat scara ierarhiei șiite ajungând marja (model de urmat) și mare ayatollah, treapta maximă a clerului musulman șiit. A scris peste 40 de cărți, marea majoritate abordând teme religioase și politice, dar și poezii. În scrierile sale a fundamentat teoria velayat-e faqih (gardianul legislației), iar după victoria Revoluției Islamice din Iran prin această funcție a condus țară până la moarte sa (3 iunie 1989).
Imamul Khomeini a rămas în istorie pentru acțiunile sale politice, prin acțiunile sale renăscând spiritul islamic mondial.  A contestat elita coruptă și regimul monarhic, combătând decadența morală occidentală din societatea iraniană. A trăit 15 ani de zile în exil de unde a atacat necontenit regimul monarhic și nu și-a modificat convingerile nici după ce a ajuns la putere. Reformele, aprobate prin referendum, sale au însănătoșit societatea și statul iranian, recâștigând suzeranitatea țării și mândria națională a poporului iranian.

Intoarcerea lui Khomeini in Iran 1979
Imamul (lider) Khomeini, cum este uzual numit de iranieni, a fost un lider carismatic cu o imensă popularitate în rândul iranienilor, dar deosebit de contestat în afara țării. Regimul teocratic iranian a amplificat cultul personalității Imamului Khomeini după moartea sa, mausoleul ridicat în sudul Teheranului fiind loc de pelerinaj pentru numeroși iranieni și turiști străini. A trăit modest, înconjurat de dragostea familiei sale.

________________________________________________________________
Foto 1: Imamul Khomeini în anii studenției. Fotografie făcută în anul 2010 la muzeul memorial de lângă casa în care a trăit, în nordul Teheranului.
Foto 2: Întoarcerea Imamului Khomeini în Iran, 1 februarie 1979.
Sursa foto: http://www.patugh.ir/32701/%D8%B9%DA%A9%D8%B3-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%88%D8%B1%D9%88%D8%AF-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-22-%D8%A8%D9%87%D9%85%D9%86.html