Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Teheranul va fi acoperit de praf în următoarele trei zile

Institutul Meteorologic al Iranului avertizează că în următoarele trei zile Teheranul va fi acoperit de praf. Mari nori de praf ridicați din Siria și Irak pătrund în Iran peste granița vestică a țării și se deprasează spre est, capitala și alte 14 provincii vestice fiind acoperite de praf. Hossein Bagheri, președintele Organizației Managementului Situațiilor de Calamitate a Iranului, a declarat că în provincia Ilam cantitatea de praf din atmosferă este 14 mai mare decât limita obișnuită iar în provincia Kermanshah de 17 ori. În aceste două provincii băncile și serviciile publice și-au întrerupt activitatea. Privincia Lorestan are o cantitate de praf în atmosferă de 20 de ori mai mare decât media normală, iar provinciile Ahvaz și Hamadan de 12 ori. Domnia sa a declarat că anul acesta este pentru prima dată când norii de praf vor depăși munții Alborz și vor afecta și provinciile nordice ale țării.1

Citeşte mai departe: Teheranul va fi acoperit de praf în următoarele trei zile
Zilele trecute capitala s-a bucurat de o vreme frumoasă, în încălzire și fără precipitații. Încălzirea vremii atrage nori de prad dinstre vecinii deșertici vestici ai Iranului. În ultimii ani de zile sfârșitul primăverii și venirea verii a adus un fenomen natural neplăcut iranienilor: mari nori de praf venind dinstre vest acoperă țara. Fenomentul a fost neglijat o vreme, dar în urmă cu patru ani de zile cantitatea de praf care a acoperit țara a fost atât de mare încât a cauzat probleme serioase locuitorilor Iranului.
Acum, în pragul anotimpului cald, Iranul se confruntă din nou cu mari nori de praf. Norii de praf au depășit granița vestică a țării și se îndreaptă spre est. Teheranul, cel mai mare oraș al țării, va fi și el afectat. În următoarele trei zile bătrânii, femeile gravide, copii mici și persoanele care suferă de afecțiuni cardiace sunt sfătuiți să evite deplasarea în afara locuințelor. Avertismentul privește și cetățenii iranieni din provinciile vestice ale țării.2

Citeşte mai departe: Teheranul va fi acoperit de praf în următoarele trei zile
Directorul Organizației Silvice a Iranului a declarat că norii de praf care în ultimii ani de zile întră în Iran dinspre Irak sunt cauzați de modificările aduse climei în estul Irakului: ”Întotdeauna au intrat nori de praf în Iran venind dinspre Irak. Dar după ocuparea Irakului de trupele americane în 2003 acest fenomen natural a luat amploare. Cauza este distrugerea terenurilor agricole și dezastrul economic al țării vecine cauzat de ocupația străină.”3
În ciuda numeroaselor discuții din presă, după ani de zile de repetare a acestul fenomen, Iranul este nepregătit pentru combaterea acestei calamități. Efectiv nu s-a realizat nici un program eficient pentru combaterea prafului arab abătut asupra Iranului.
پیش بینی های سازمان هواشناسی نشان می دهد که در سه روز آینده، گرد و غبار وارد شده از مرزهای غربی به پایتخت خواهد رسید و تهران هوایی آلوده را تجربه خواهد کرد.
 _______________________________________________________________

1 http://www.radiofarda.com/content/F8_IRAN_DUST_CRISIS/2082866.html
2 http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=105134&Serv=2&SGr=25

3 http://www.radiofarda.com/content/F8_IRAN_DUST_CRISIS/2082866.html
Ambele fotografii arată Teheranul acoperit de praf. 
Sursă a doua fotografie: http://www.radiofarda.com/content/F8_IRAN_DUST_CRISIS/2082866.html

Geografia Iranului

Iranul, oficial Republica Islamică Iran începând cu anul 1979, este o țară situată în Vestul Asiei.

Citeşte mai departe: Geografia Iranului
Iranul are o suprafață de 1.648.195 kilometri pătrați (adică suprafața adunată a Marii Britanii, Franței, Spaniei și Germaniei) și o populația de aproximativ 75 de milioane de locuitori. Iranul este a optisprezecea țară ca întindere din lume. Iranul se învecinează cu: Azerbaijanul (611 +179 km), Armenia (35 km), Marea Caspică și Turkmenistanul (992 km) în nord; Turcia (499 km) și Irakul (1.458 km) în vest; Golful Persic și Marea Omanului în sud; Pakistanul (909 km) și Afganistanul (528 km) în est. 
În afara zonelor de câmpie de la țărmul Mării Caspice și din partea de nord a Golfului Persic, Iranul este compus numai din munți și podișuri înalte. Iranul este una dintre cele mai muntoase țări ale lumii, cel mai înalt vârf fiind Damavand (5.610 metri) în Munții Alborz la 60 de kilometri distanță de capitala Teheran. În Iran întâlnim numeroase peșteri și lacuri sărate. Iranul are forma unui pătrat distorsionat iar iranienilor le place să spună că forma țării seamănă cu o pisică în timp ce doarme, capul pisicii fiind partea de nord-vest a țării.

  
Sursa foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Iran_topo_en.jpg