Faravaharul
Faravaharul este simbolul religiei zoroastriene, religia iranienilor înainte de trecerea lor la Islam. Simbolul, îndreptat spre dreapta sau spre stânga, este întâlnit în sculpturile Persepolisului și în reprezentările Iranului antic. Pentru iranienii antici ”Omul cu aripi” reprezinta un înger păzitor, dar și natura divină a regelui sau împăratului lor. Cuvântul faravahar se traduce din persană”a merge înainte”. În zilele noastre mai sunt aproximativ 200.000 de credincioși zoroastrieni în înreaga lume,1 pentru care simbolul reprezintă un mod de viață îndreptat spre progres în concordanță cu Ahura Mazda, divinitatea supremă zoroastriană.
Regimul monarhic iranian folosea simbolul în mod oficial la scară largă, promovând identitatea zoroastriană preislamică a poporului. Regimul republican actual promovează identitatea islamică iraniană și folosirea oficială a simbolului Faravahar a încetat. Pentru iranianul de rând simbolul reprezintă gloria și măreția vechii culturi a iranienilor. Simbolul este utilizat în principal ca medalion de pus la gât (de către iranieni care sunt musulmani) și străjuiește templele și mormintele zoroastriene din întreaga lume.
Simbolul se compune din: capul uman (înțelepciunea gândirii umane), mâinile (una îndreptată înainte spre Ahura Mazda, a doua ținînd inelul promisiunii), aripile deschise (ascendența sufletului uman), cercul central (semnifică ciclul vieții și eternitatea universului), coada de pasăre (îndreptată în jos și opusă aripilor, semnifică răul la care omul trebuie să renunțe), 2 fire laterale (firele sunt opuse, simbolizează gândirea în bine și pe cea în rău). În mod obișnuit simbolul se întâlnește împreună cu învățăturile de bază ale religiei zoroastriene, cele trei bine: Gândește bine, vorbește bine, acționează bine.
Faravahar sculptat la Persepolis.
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Persepolis_-_carved_Faravahar.JPG
Medalionul meu Faravahar.