Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Manevre navale cu Pakistanul

Forțele navale ale Republicii Islamice Iran au început manevre comune cu marina pakistaneză în Strâmtoarea Hormuz din Golful Persic. Manevrele comune au început marți 7 aprilie 2014 dimineața, după ce navele pakistaneze au staționat în portul sudic iranian Bandar Abbad. Legat de aceste manevre, pe 5 aprilie 2014 contra-amiralul Shahram Irani, al doilea la comanda acestor manevre militare, a declarat că flotila pakistaneză este compusă dintr-o navă dotată cu lansatoare de rachete, o navă de logistică și un submarin performant. Flota pakistaneză transmite un mesaj de pace și prietenie, ea va ajuta creșterea cooperării militare dintre Teheran și Islamabad, a transmis ofițerul naval iranian.

 

Citeşte mai departe: Manevre navale cu Pakistanul


Luni 6 aprilie 2014 flotile aparținând Iranului și Omanului am început manevre militare coune de salvare și eliberare în Marea Omanului. Scopul acestor manevre este îmbunătățirea capacității de acțiune în misiuni de salvare și eliberare din această regiune, precum și îmbunătățirea cooperării regionale.
În ultimii ani de zile vasele militare iraniene și-au sporit prezența în apele internaționale pentru a proteja rutele navale și a asigura securitate transportatoarelor de mărfuri și de țiței.

__________________________________________________________________________________
Articol preluat de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/04/08/357687/iran-pakistan-start-joint-naval-drill/
 

 

Turiștii iranieni ocolesc Armenia

Și anul acesta pe timpul vacanței de Nowruz (Anul Nou Iranian) numărul mare de turiști iranieni care a vizitat Armenia a oprit tendința de devalorizarea a monedei locale. Chair în această situație, presa armeană atenționează asupra scumpirilor din Armenia care duc la scăderea numărului de turiști iranieni. Economia Armeniei depinde în asemenea măsură de turiștii iranieni încât scăderea numărului lor va duce la pierderea a mii de locuri de muncă pentru armeni.

 

Citeşte mai departe: Turiștii iranieni ocolesc Armenia

 
Preza din Azerbaijan scrie că statul armean nu poate opri devalorizarea monedei locale, lunile care au trecut din 2014 confirmând acest declin economic. Moneda armeană a fost salvată însă de numărul mare de turiști iranieni. Mii de turiști iranieni au intrat în Armenia odată cu venirea primăverii (înainte și după 20 martie 2014) contribuind la stabilizarea monedei locale.
În ciuda numărului mare de turiști iranieni în Armenia, se pare că această destinație pierde atenția iranienilor. Presa armeană atenționează asupra scăderii din an în an a numărului turiștilor iranieni. Cifrele date de presa armeană legate de turiștii iranieni sunt: 134 de mii de turiști în anul 2011; 111 de mii de turiști în anul 2012; 94 de mii de turiști în anul 2013. Agențiile de turism armene arată că în lunile care au trecut din 2014 se observă o scădere a numărului turiștilor iranieni comparativ cu lunile similare ale anului trecut. Tot presa armeană scrie că turiștii iranieni preferă Georgia ca destinație de vacanță în locul Armeniei, principalul motiv fiind scumpirile din Armenia. Dacă tendința va continua, așa cum preconizează și analiștii armeni, mii de armeni își vor pierde locurile de muncă. Numai ministerul economiei armean este încrezător că prin o mai bună politică monetară va putea restabili prețurile și crește numărul turiștilor iranieni.
Domnul Bakrat Asturian, fost director al Băncii Centrale a Armeniei și economist de seamă al țării, a apreciat că în anii viitori Armenia se va confrtunta cu o criză financiară dură. Domnia sa a apreciat că economia slabă a Armeniei este direct legată de economia Rusiei, iar slăbirea economiei Rusiei ca urmare a ultimelor evenimente politice va influența și economia Armeniei. În plus, economia Armeniei aparține unui mic număr de familii și în felul acesta este încurajată răspândirea corupției. Domnia sa este convins că Armenia nu a întreprins eforturi suficiente pentru îmbunătățirea relațiilor cu vecinii, una dintre cele mai importante probleme ale țării. În momentul de față granițele Armeniei cu doi vecini, Azerbaijanul și Turcia sunt închise.
گردشگران ایرانی نوروز امسال سقوط ارز ارمنستان را موقتا متوقف کردند. با این حال رسانه‌های ملی ارمنستان هشدار می‌دهند که به دلیل تحمیل هزینه‌های گران، ارمنستان دیگر برای گردشگران ایرانی جذابیت ندارد.
__________________________________________________________________________________

Articol preluat de pe pagina de internet a Organizației Patrimoniului Cultural al Iranului. Sursă: http://chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=109579&Serv=2&SGr=24
Fotografie provine din aceeași sursă și surpinde turiști iranieni care trec podul peste râul Aras, granița dintre Iran și Armenia.
 

Filmul Noe interzis de arabi

Qatarul, Bahreinul șI Emiratele Arabe Unite au refuzat să acorde licență pentru recenta producție Hollywoodiană ”Noah” pentru că profetul Noe este prezentat în film. Juma Obaid al Leem, directorul Consiliului Național Media al Emiratelor Arabe Unite, a declarat: ”Din respect față de sentimentele religioase interzicem acest film”.

 

Citeşte mai departe: Filmul Noe interzis de arabi


Hotărârea acestor trei țări arabe vine după ce Universitatea Al-Azhar din Cairo, centrul educațional al teologiei sunite musulmane, a dat o decizie în concordanță cu legile Islamului (fatwa) de interzicere a filmului pentru că ”prezentarea profeților lui Dumnezeu contrazice învățăturile islamice”. Până în momentul de față autoritățile Iranului șiit nu au comentat această decizie.
Conform religiilor monoteiste se spune că profetul Noe a construit o arcă (corabie de mari dimensiuni) care a salvat o mână de oameni credincioși și o pereche de animale din toate speciile de un mare potop. După retragerea apelor potopului, arca a rămas suspendată pe vârful muntelui Ararat din estul Turciei. Religiile mozaică, creștină și islamică consideră adevărată această întâmplare biblică.
Filmul Noe este regizat de Darren Aronofsky, a fost produs de Paramount Pictures cu un buget de 130 de milioane de dolari americani. Aronofsky a declarat că ecțiunea filmului urmează doar aproximativ scripturile biblice. Rolul principal al filmului, profetul Noe, este interpretat de actorul Russell Crowe și va avea avea premiera în Statele Unite ale Americii pe 28 martie 2014.

__________________________________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/03/10/354094/noah-film-banned-in-islamic-countries/
 

Rezoluție nerealistică a UE

Iranul a respins o rezoluție adoptată recent de Parlamentul European referitoare la respectarea drepturilor omului drept ”nerealistică” și neproductivă. Miercuri 3 aprilie 2014 doamna Marzieh Afkham, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, a declarat: ”La vremea când Iranul și Uniunea Europeană au făcut primii pași pentru rezolvarea problemelor care le desparte, rezoluția Parlamentului European referitoare la drepturile omului și alte situații nereale (în principal alegerile în Iran) este respinsă și inacceptabilă”. Domnia sa a continuat spunând că Iranul este hotărât să respecte drepturile omului cetățenilor iranieni conform valorilor culturale ale țării și învățăturilor religioase.

 

Citeşte mai departe: Rezoluție nerealistică a UE


Luni 31 martie 2014 Comitetul Afacerilor Externe din Parlamentul European a adoptat o rezoluție care spune că Uniunea Europeană trebuie să fie mai activă referitor la respectarea drepturilor omului în Iran și să sprijine mai mult societatea civilă iraniană. Aceeași rezoluție cheamă și la o monitorizare reală a Iranului cu privire la respectarea acordului încheiat cu G5+1 (SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie + Germania) în noiembrie 2013 la Geneva. Conform acestui acord, intrat în vigoare pe 20 ianuarie 2014, G5+1 vor ușura o seria dintre sancțiunile economice impuse Iranului, care în schimb își va limita activitățile nucleare pe o perioadă de șase luni de zile.
Rezoluția Comitetului Afacerilor Externe din Parlamentul European a trecut cu 31 de voturi la 1 și va fi votată de întregul Parlament European joi 3 aprilie 2014.

__________________________________________________________________________________
Articol preluat de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/04/02/356905/iran-rejects-ep-rights-resolution/

 

Israelul vrea atacarea Iranului

Organizația sionistă de lobby American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) trudește din greu pentru a convinge Statele Unite ale Americii să atace militar Iranul. Analistul James Morris a acordat un interviu Canalului PressTV, interviu din care cităm: ”Sioniștii lucrează pentru instigarea unui război în Iran. Au reușit în cazul Irakului, au încercat în cazul Siriei. AIPAC face pregătirile necesare pentru ca Israelul să inițieze atacul împotriva Iranului la sfârșitul acestui an sau în 2015. Deteriorarea relațiilor dintre președinții Putin și Obama, pe fondul crizei din Ucraina, este folosită de AIPAC pentru atacarea Iranului. Eu nu cred că Obama vrea să atace Iranul, dar este posibil să se ajungă la acest război. Trăim vremuri periculoase.”

 

Citeşte mai departe: Israelul vrea atacarea Iranului


Mircurea trecută ziarul israelian Haaretz a scris că primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să continue pregătirile pentru un posibil atac militar asupra facilităților nucleare iraniene. Ziarul raportează că Tel Avivul a alocat peste 2,8 miliarde de dolari din bugetul anului în curs pentru pregătirea atacului impotriva Iranului.
Retorica belicoasă a Israelului vine pe un fond încrezător al discuțiilor dintre Occident și Iran pe tema dosarului nuclear iranian. În februarie 2014 AIPAC a împins senatorii republicani americani la semnarea unei legi care să impună noi sancțiuni economice Iranului dacă negocierile nucleare eșuează. În ciuda acestei atitudini belicoase a lobby-ului israelian, AIPAC întregistrează cea mai scăzută cotă de forță din ultimii ani iar acțiunea senatorilor republicani americani stagnează.

__________________________________________________________________________________
Articol preluat de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/03/21/355589/aipac-bent-on-initiating-war-on-iran/