Cele scrise aici se bazează în principal pe amintirile pe cere le-am strâns când cutreieram Iranul, caracterul lor obiectiv spre să fie respectat de strictețea istoricului. Iar subiectul este orașul Shush, principala opțiune a Iranului pentru a fi inclus pe lista World Heritage a UNESCO în anul 2014, cum a anunțat domnul Mohammad Hassan Talebian, vicepreședintele Organizației Patrimoniului cultural, Artizanatului și Turismului a Iranului. Orașul este situal în sud-vestul Iranului, la 250 de kilometri de fluviul Tigru, în provincia Shush și a mai fost nominalizat pentru includerea în listă și în anul 2012, dar fără rezultat.
Orașul Shush, numit și ”Susa” în persana veche, este una dintre cele mai vechi așezări umane din regiunea Orientului Mijlociu și din întreaga lume. Shush a fost capitala culturii și Imperiului Elamit și a fost capitală de iarnă a dinastiilor locale, printre care se numără și dinastia Achemenidă, pentru aproape 2800 de ani. În oraș au locuit o serie de profeți biblici, iar un mormânt atribuit apostolului Daniel (Râul Karkheh este menționat în Biblie, în Cartea lui Daniel 8:12,16) este loc de pelerinaj religios în regiune. Shush este unul dintre locurile în care s-a născut civilizația și puterea persană antică.
Săpăturile arheologice în oraș le-au început francezii în urmă cu 150 de ani și le-au continuat arheologii iranieni în principal după Revoluția Islamică din Iran. Au fost descoperite urme ale vechilor civilizații iraniene și chiar urme de așezări urbane din perioada neoliticului. Mitologia greacă atribuie fondarea orașului Shush regelui Memnon din Aethiopia, unul dintre personajele capodoperie Iliada a lui Homer. În anul 647 înainte de Hristos regele asirian Assurbanipal cucerește și jefuiește orașul răzbunând umilințele sutelor de ani în care elamiții i-au supus pe babilonieni. O tabletă descoperită de arheologul Austen Hanry Layard la Niniveh relevă acest episod: ”Am cucerit Susa, marele oraș sfânt, orașul zeilor și misterelor lor. Am cucerit palatele lor, le-am luat aurul, zeii și bogățiile. Am distrus ziguratul din Susa, am spulberat acoperișurile strălucitoare din cupru. Am șters de pe fața pământului templele elamiților, le-am răspândit în vânt zeii și zeițele. Am devastat mormintele vechilor lor regi, le-am dezgropat oasele. Am devastat toate privinciile stăpânite de elamiți.” Nici animalele sălbatice nu se compărtă așa cu dușmanii lor.
Un alt episol tragic pentru oraș a fost cucerirea și jefuirea lui de către Alaxandru Macedon în anul 330 înainte de Hristos, visteria cu cele 40 000 de bare de aur și argint a încăput pe mâna veneticilor greci. Dar abia distrugerile cauzate de armatele arabe islamice din anul 638 au șters orașul de fața pământului, pentru a doua oară în istorie. A urmat apoi invazia mongolă din 1218, cruzimea acestor cuceritori sălbatici și barbari depășind imaginația minții umane. Orașul nu s-a mai ridicat niciodată la importanța culturală și politică avută în antichitate.
Arheoligiul francez Jean-Marie Jacques de Morgan a construit la sfârșitul secolului al XIX-lea în interiorul orașului un castel, similar castelelor medievale franceze, pentru a depozita materialele arheologice descoperite și drept centru pentru săpăturile arheologice. Castelul a fost ridicat folosind și cărămizi din alte construcții antice, precum ziguratul de la Choqazanbil din apropiere. Este probabil cel mai mare exemplu din istorie de distrugere voită a vestigiilor antice pentru examinarea lor științifică. Spre rușinea lor, arheologii străini au îndepărtat cele mai importante vestigii descoperite în oraș, iar acum Codul lui Hammurabi este expus la Muzeul Luvru din Franța.
Am vizitat în mai multe rânduri orașul Shush în perioada în care am locuit în Iran, rămânând și eu, ca și ceilați, mut în fața ingeniozității și măreției iranienilor antici. Numai să iți imaginezi construcția lor și este un efort pentru mintea umană. Fără discuție cel mai important obiectiv al orașului este complexul morilor de apă de pe râul Karkheh (unul dintre cele patru râuri ale Paradisului), mori care măcinau grânele iranienilor antici. Este impresionant modul în care acei oameni, cu mijloacele lor primitive, au reușit să stăpânească natura pentru a-și îmbunătăți viața. Este, cred eu, cel mai bun exemplu al sentimentului datoriei stăpânilor în fața supușilor: imperiile iraniene antice s-au caracterizat prin îmbunătățirea vieții celor pe care au reușit să îi cucerească. Toleranța și spiritul datoriei explică de altfel și perioadele îndelungate în care iranienii antici au stăpânit o serie de teritorii întinse, multe în afara teritorului din imediata apropiere a capitalelor lor.
În cursul vizitelor mele la Shush nu am putut trece cu vederea starea deplorabilă în care se află majoritatea morilor de apă antice din complex. Sunt mai mult de zece și cred eu că statul iranian ar trebui să refacă măcar una dintre ele, spre a arăta vizitatorului contemporan măreția minții și voinței strămoșilor antici.
Întotdeauna, acum după ani de zile, când mă poartă gândul la vestigiile antice din Iran, regret sincer atenția exagerată pe care statul contemporan iranian o acordă perioadei islamice și relativul dezinteres pentru antichitate. Este drept că Iranul medieval musulman a avut străluciri de geniu și a adus un aport enorm la civilizația umană universală. Dar cum să neglijezi aceste vestigii, aceste semințe și leagăne ale civilizației umane? Numai în provincia Khozestan sunt mai multe și mai valoroase vestigii antice decât în întreaga Europă. Dacă statul iranian contemporan ar fi unul sărac, aș putea înțelege lipsa aceasta de interes, dar nu este. Este cea mai bogată țară a lumii (sau măcat una dintre primele) dacă ne referim numai la resursele naturale abundente. Cultural vorbind, țara are o cultură de o valoare inestimabilă, marea ei majoritate datând din perioadele ante-islamice. Și iar mă cuprinde așa, cum se întâmplă cînd mă poartă gândul la Iranul antic, o suparare pe regimul contemporan iranian că mi-e greu să o spun în cuvinte. Și vă îndemn pe voi, să fiți curajoși și să mergeți acolo, să descoperiți un popor frumos, primitor și sincer, cum rar se găsește pe fața pământului. Și minunile create de el.
Iar UNESCO ce face? A refuzat în 2012 includerea complexului morilor de apă de la Shush pe lista monumentelor de patrominiu universal. Sunt nebuni! Eu am văzut acele mori de apă, unele sunt de dimensiunea unor blocuri de 4 etaje săpate în stâncă. Este impresionant ce au gândit și au realizat iranienii antici într-o vreme în care mare parte a lumii trăia din vânătoare și se îmbrăca cu pielea ”trofeelor” răpuse. Și nu spun mai mult, rămân cu dulcerile aduceri aminte ale anilor în care cutreieram Iranul, descoperind bogăția culturală a acestui popor ales încă din antichitate pentru a face lucruri mari, a sprijini umanitatea în drumul ei spre civilizația și progres.
__________________________________________________________________________________
Fotografie preluată de pe pagina de internet a Canalului de Știri PressTV. Sursă:
http://www.presstv.ir/detail/2014/06/02/365165/iran-to-offer-ancient-shush-to-unesco/
Am mai folosit date preluate din sursele: http://en.wikipedia.org/wiki/Shush_castle
http://en.wikipedia.org/wiki/Karkheh
http://en.wikipedia.org/wiki/Susa