Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Turnul Milad din Teheran

Văzusem de multe ori focurile de artificii din serile zilelor de sărbătoare care mă încântaseră cu frumusețea lor și a jocurilor de lumi. Imi doream de multă vreme să vizitez Turnul Milad (Turnul Nașterii) din Teheran și am reușit să fac asta vineri 23 august 2013. Am mers cu un grup de prieteni iranieni și m-am simțit deosebit de bine, a meritat efortul și cheltuiala. Turnul Milad (Turnul Nașterii) este așezat în partea de vest a Teheranului devenind cel mai impresionant simbol al dezvoltării tehnice a Republicii Islamice Iran.

 Turnul Milad din Teheran
Complexul care cuprinde turnul este mărginit de autostrăzile Shahid Chamran în est, Shahid Hemmat în Nord, Sheykh Fazollah Nouri în vest și Hakim în sud. Este bine de știut că este foarte obositor de ajuns pe jos în vârful dealului Kuye Nasr pe care este așezat complexul, este recomandat să ajungeți cu un mijloc de transport. Pentru autoturismele personale taxa intrării în complex este de 30 000 de riali (aproape un dolar american), taxă care cuprinde și plata parcării subterane unde va rămâne autoturismul. Biletul de vizitare a turnului costă alți 90 000 de riali (ceva mai puțin de 3 dolari americani). Complexul este deschis vizitatorilor zilnic între orele 9 și 21.
Toate datele tehnice, planificarea, construcția de 8 ani de zile a Turnului Milad, precum și o mulțime de fotografii de mare rezoluție ale complexului sunt oferite în persană și engleză de pagina de internet http://www.tehranmiladtower.ir. Eu nu voi insista asupra lor. Imi rămâne doar de recomandat vizitarea complexului și a Turnului Milad celor care nu au rău de înălțime. Ascensiunea de 380 de metri cu liftul durează doar 45 de secunde, practic te ia prin surprindere să ajungi atât de repede atât de sus. Restaurantul care se rotește și magazinele de artizanat din turn au niște prețuri destul de mari, dar măreția priveliștii Teheranului care se întinde acolo jos este gratuită. Și impresionantă.