Renovarea porților vechi ale Teheranului
Zilele acestea am citit un articol interesant pe pagina de internet a Organizației Patrimoniului Cultural a Iranului. Această organizație este extrem de puternică și are ca scop al activității păstrarea și promovarea culturii iraniene. Articolul, legat de renovarea vechilor porți ale Teheranului, m-a bucurat mult căci am vizitat în repetate rânduri unele dintre aceste porți și am observat necesitatea renovării lor. Aceste porți de accesc în oraș datează majoritatea dintre ele din perioada în care dinastia Qajară a condus Iranul (1785-1925) și a făcut din orașul Teheran capitala țării. În acea perioadă a istoriei Teheranul era înconjurat de ziduri de apărare împotriva năvălitorilor și accesul se făcea prin aceste porți. Ulterior, orașul Teheran s-a extins, zidurile dintre porți și-au pierdut scopul practic defensiv și au dispărut, dar unele porți au rămas. Lăsând la o parte rolul militar jucat în istorie, porțile oglindesc astăzi sensibilitatea pentru frumos a poporului iranian și sunt minunat ornate cu modele caracteristice culturii persane fiind un martor peste timp al arhitectirii islamice iraniene.
Articolul amintit prezintă împuternicirea dată de domnul Ahmad Masjedjami, președintele Comisiei Numelor Străzilor din Consiliul Local al Teheranului, domnului Mujtaba Shokeri referitoare la renovarea acestor porți. Domnul Shokeri afirmă că vechile porți ale Teheranului, unele aflate într-o stare avansată de degradare, vor fi renovate. Cităm din declarația domniei sale: ”Teheranul a fost un oraș islamic și șiit. Orașul a avut 14 porți principale de acces (fiecare purtând numele celor 14 principali sfinți șiiți) și 114 turnuri întărite (număr identic cu cele 114 de capitole ale Coranului). Astăzi unele dintre ele au dispărut cu totul. Pentru promovarea și renovarea acestor porți istorice, pe data de miercuri 7 mai 2014 voi vizita aceste porți, sau locul unde au fost, împreună cu o delegație formată din membri ai Comisiei Numelor Străzilor Teheranului, specialiști și ziariști”.
În continuare, domnul Ahmad Masjedjami a declarat: ”Felul în care a fost construit vechiul Teheran arată limpede cultura și religia poporului iranian. Dacă orservăm vechile hărți ale orașului vedem că Teheranul a fost construit cu față spre Mecca, centrul religiei islamice”.
Fotografia adăugată de mine acestui scurt comentariu arată Poarta Teheranului din orașul Qazvin, poartă pe sub care am trecut de multe ori în anii trăiți în Iran. Și această poartă a fost cândva un punct de acces în Qazvin, dar astăzi se află în interiorul orașului, lângă terminalul de autobuze care leagă Teheranul de Qazvin. Am ales această fotografie pentru că este reprezentativă din punct de vedere al arhitecturii pentru porțile care urmează să fie renovate în Teheran și pentru că îmi reamintește momente dragi trăite acolo.
مجتبی شاکری،رئیس کمیسیون نامگذاری شورای شهر تهران اعلام کرد دروازههای تاریخی تهران احیا میشوند. او برای این کار قصد دارد روز هفدهم اردیبهشت به اتفاق اعضای کمیسیون نامگذاری از محل سابق این دروازهها دیدن کند تا زمینه برای احیای دوباره این آثار فراهم شود.
_______________________________________________________________
Sursă citate: http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=110130&Serv=3&SGr=14
Sursă fotografie: http://www.panoramio.com/photo/85951610