Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Povestea lui Gulliver în Iran

Am citit cu inocența copilăriei Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift, dar chiar și atunci am considerat că este numai o poveste. Descoperirile arheologice științifice din Iran mă determină însă să accept că în afara poveștilor lui Swift, oamenii pitici au existat. Descoperirile arheologice din satul Makhunik din provincia iraniană Khorasan au uimit întreaga lume.
Aflat la aproximativ 100 de kilometri est de orașul Kerman, satul Makhunik ne poartă cu gândul la orașul Liliput din poveștile lui Swift. Conform rapoartelor arheologice, orașul antic Makhunik aparținea civilizației Aratta și piticii umani se presupune că au populat zona până în jurul datei 6000 înainte de Isus Hristos. Structurile în miniatură descoperite afirmă fără îndoială existența acestor prichindei.
Descoperirea, pentru prima dată a unei mumii în anul 2005, susține teoria existenței piticilor. Mumia, piticul de 25 de centimetri, a uimit întreaga lume. Corpul a fost descoperit în pământ de doi contrabandiști care intenționau să îl vândă în Germania pentru trei milioane de dolari. Arheologii care au analizat mumia afirmă că trupul se poate să fi fost mumificat în mod natural.

 

Makhunik Mummy


Studiile arheologice nu au putut determina exact vârsta la care mumia și-a încheiat viața, dar vârsta estimată a piticului este de 16-17 ani. Cercetările efectuate în regiune au arătat că până aproape de contemporaneitate înălțimea medie a oamenilor din Makhunik atingea rar 150 de centimetri. În perioada contemporană însă oamenii au ajuns la înălțimea normală a omului.
Satul Makhunik este și locul unde s-a descoperit cel mai vechi steag metalic din istoria umanității.

_______________________________________________________________

Articol inspirat din știrea Canalului de Știri PressTV. Fotografia provine din aceeași sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/05/27/364383/iran-old-dwarf-city-astonishes-visitors/